Event: Van de Straat

Carel van Hees

Foto Carel van Hees

Carel van Hees (Nederland, 1954) is een fotograaf en filmmaker uit Rotterdam. Hij studeerde aan de St. Joost in Breda en werkte daarna korte tijd als fotograaf voor hetVrije Volk, NRC Handelsblad en Vrij Nederland, maar richt zich later op autonome projecten die hij presenteerd in boeken, films en installaties. Voor zijn project Eversteijn (2011), over bokser en herenkapper Cor Everstijn, maakte hij een fotoboek en installatie voor het Museum Boijmans Van Beuningen in
Rotterdam.

Andere projecten van Van Hees zijn o.a. zijn boek Weerstand / Resistance (1995) over de laatste levensfase en onvermoede krachten van mensen met een dodelijk virus, het boek en de documentaire Saxman (1996), over saxofonist Pierre le Blanc. Verder het boek en de installatie >Play, a photograpic record (2001) met als onderwerp de vitaliteit en levenslust van jonge mensen aan het einde van de 20e eeuw en zijn films Don’t  catch my face (2005) en 2KM2 (2008).

“De zingende man” 2012
Een man zingt een lied en verkoopt een krant. Het gaat in deze ‘korte film’ om de eindeloosheid en de tijdloosheid van zijn dagelijks handelen. Het gaat om het contrast van een man zonder geld tussen een rijke welvarende massa die onafgebroken als een rivier om hem heen stroomt. Hij maakt contact; de man die buiten de wereld heet te leven.

In mijn werk probeer ik de poezie en het drama van het alledaagse en normale leven te zien en vast te leggen. Door haast en conditionering van kijken, zien we vaak de werkelijke betekenis niet meer die kan schuilen in een oogopslag of een gebaar.

In deze barre en onzekere tijden is empathie het juiste middel om mensen aan elkaar te verbinden. Wat is je rol in het leven, wie ben je en wat doe je hier en hoe reageer je als je tegen de keerzijde van je eigen comfortabele bestaan aanloopt ? In deze zich eindeloos herhalende filmscene zien we een aantal menselijke eigenschappen voorbij komen ;  empathie, respect, melancholie, humor maar ook angst en onverschilligheid.

Alles draait in deze film om mededogen. Het is een ode aan een man en zijn stem.

www.carelvanhees.nl