Vorige Events

Voorbeeld Event

Plastic

Van piepschuim, naar celluloid. Van bakeliet tot een oceaan vol plastic soep. Hét materiaal dat sinds begin 1900 de onverwoestbare en goedkope oplossing leek voor bijna alles, veroverd momenteel de wereld als het meest beruchte milieuprobleem.Tassen en rietjes gaan in de ban, maar wat doen we met al die restanten? Kunnen we het recyclen en upcyclen of vermaken tot kunst? Is het ethisch wel verantwoord om nog steeds nieuwe objecten uit plastic te produceren? Hoe fantastic is dat plastic?
Voorbeeld Event

VR/AR

Werelden waarin het onmogelijke mogelijk wordt. Werelden waar je kan voelen en ervaren wat er (schijnbaar) niet is. Werelden waar tijd, ruimte en plaats een andere definitie krijgen.Wat betekent het om mens te zijn in virtual reality? Hoe zwaar drukt techniek op een storyline? Van narratieve experimenten tot virtuele documentaires, hoe komen deze VR producties tot stand? “Everything you can imagine is real” - Picasso
IMPORTANT NOTE!
Vanaf 16:00 uur (20 februari) zijn er twee VR installaties te bekijken in het auditorium van het HNI: ROZSYPNE en Eden’s Adventure. Kom op tijd!
Voorbeeld Event

Fashion

De kleren van de keizer. Say yes to the dress. Of een Rotterdams Pakkie Deftig. Dat mode in 2020 meer is dan een kek jurkje van de H&M is inmiddels wel duidelijk. Het is de barometer van maatschappelijke ontwikkelingen zoals gendergelijkheid en het klimaat. Het laat zien wie onze rolmodellen zijn, hoe vrij we ons voelen of juist in de pas willen lopen. Zoals Coco Chanel zei: Fashion is made to become unfashionable.

KOOP JE KAARTJE ALVAST HIER
Voorbeeld Event

Playgrounds #9 Handmade Motion

With our line-up of 3 amazing artists we dive into meticulously constructed worlds of cardboard, wood and paper by Vera van Wolferen, the synergy between sound and image within reality and imagination by Rogier van der Zwaag, and no other than animator Hisko Hulsing joins our stage. Hulsing is the director and production designer of the breath taking, ambitious and genre bending Amazon animation series UNDONE.
Voorbeeld Event

Pioniers #5

In november maken we jaarlijks het podium vrij voor nieuw aanstormend talent. De negen meest belovende jonge makers, vers afgestudeerd van de academies, staan klaar om de wereld te veroveren met hun ideeën, beelden en producten.

Voorbeeld Event

Cross Comix #2

EXTRA EDITIE: BNO IMG LAB X CROSS COMIX Wederom slaan we de handen ineen met Cross Comix in een Speciale Editie. De uitgave ‘Indische Wortels’ wordt deze week gelanceerd. Meer dan 12 tekenaars brengen verhalen in beeld van Nederlanders met roots in Nederlands-Indië waaronder Reggie Baay, Mei Li Vos, Dido Drachman en Peter van Dongen. Verhalen over muziek, cultuur, kunst, koloniaal verleden, familie en identiteit. Die lange tijd zijn verzwegen of geen aandacht kregen en het verdienen om verteld te worden.
GRATIS TOEGANG MET CROSSCOMIXFESTIVAL PASSEPARTOUT (AUB WEL RESERVEREN)
Het internationale Cross Comix Festival vindt plaats van 13 t/m 17 november in Rotterdam. crosscomix.nl
Voorbeeld Event

Yellow Pages

Graphic Design in Asia 2020s * This is an English spoken edition! KOOP HIER JE TICKETS! Since 2014, Yellow Pages (YP) is a research project and column by Tetsuya Goto, it started from visiting designers in 7 East Asian cities: Bangkok, Beijing, Ho Chin Minh City, Hong Kong, Seoul, Singapore and Taipei. It is about researching graphic design through the surroundings of designers, including life in a city and culture and history of a city. 
Yellow Pages has been featured in Japanese design magazine IDEA, and in 2018 with the aim to illustrate the organic networks among designers, printers and working partners, Yellow Pages held the exhibition “Graphic West 7: Yellow Pages”  in ddd Gallery, Kyoto. The exhibition featured three young design groups of Taipei’s Aaron Nieh, Beijing’s Xiao Mage and Cheng Zi and Seoul’s Na Kim, displaying their body of works and introducing their collaborators.
This time, Yellow Pages moves to Rotterdam and would like to investigate “Graphic Design in Asia 2020s” with the European audiences. The evening event will provide talks by East Asian designers, as well as guests who have been researching on the topic. The event includes a small exhibition featuring works from YP Kyoto, and new works by Na Kim and Aaron Nieh.
Voorbeeld Event

Boeken in Beeld

De eerste avond van dit seizoen duiken we met onze neus in de boeken. Graphic novels, prentenboeken, of comics. Hoe ziet het proces er uit van verhaal naar beeld, is er een script/scenario, wat voor soort research is er, wat voor bronnen of referentiemateriaal, hoe maak je er een goed lopend verhaal van, wat breng je in beeld, wat zijn de stappen die je doorloopt als stripmaker, als schrijver. Waar begin je als je vindt dat Kluun of Koch wel wat beeld kunnen gebruiken? Verhalen in beeld gebracht door illustratoren, tekenaars en vormgevers. Komt dat zien!

KOOP JE TICKETS HIER!
Voorbeeld Event

Festivals

Van Paaspop via de Parade tot aan Into The Great Wide Open. Weg met die malaise en de winterdag. Het is zomer, tijd voor festivals. Maar met alleen een podium en een poster kom je al lang niet meer weg. Wie bepalen het uiterlijk van deze festivals? Wie zijn de beeldmakers van het festival?  "Let me entertain you!"
Voorbeeld Event

Lekker Stangen

Een tegendraadse avond onder de bezielende leiding van Stang Gubbels.
Stang is illustrator en ontwerper en beroemd om zijn herkenbare kleurrijke stijl met stevige contourlijnen. Werk vol humor en vurige vrolijkheid. We kennen hem allemaal van het Stangmannetje met de kale kop, stipoog, streepmond en het voorhoofd dat doorloopt in de neus. Maar ook van het mega droedelproject, Boomstang, Fietsstang en talloze andere projecten.  Apetrots zijn we dat hij in juni het seizoen afsluit als gastcurator van de BNO IMG LAB .
Voorbeeld Event

Maatschappelijke Makers

Verander de wereld begin bij jezelf. Beeldmakers die hun werk inzetten voor het maatschappelijk debat. Kan een ontwerp de wereld verbeteren, het sentiment aanwakkeren of de opinie laten kantelen? Moraalridders of vrijheidstrijders? Met tekst en beeld de barricades op!

SPECIAL EDITION In deze special editie starten we  om 18.00 uur met een workshop van LOESJE uit Arnhem. LOESJE, bekend van de posters, geeft een workshop voor iedereen die wil weten hoe je de wereld wakker kan schudden en kietelen tegelijkertijd. Na een korte pauze volgt om 20 uur het reguliere programma.

De honger kan in de pauze gestild worden met de Thursday NIght Bite , vooraf wel even aanmelden, dat kan direct bij het kopen van je kaartje via eventbrite.

 

Voorbeeld Event

Databaas #4

Voor het vierde jaar op rij krijgen de DataBazen het podium. Beeldmakers, developers, visualizers die de sociale, maatschappelijke en economische gegevens van onze wereld in beeld brengen in datavisualisaties, info- en motiongraphics en installaties. Van Eindbaas tot DataBaas. Koop je tickets hier!
Voorbeeld Event

Design Duo's

Batman & Robin. Peppi & Kokkie. Rembo & Rembo. Duo's zijn er in alle soorten en maten. Bundel je krachten en je telt voor twee. Wat zijn de voor- en nadelen van een duo-schap in design? Is ontwerpen beter met zijn tweeën dan alleen? Hoe zijn de rollen verdeeld? Maakt 1 + 1 daadwerkelijk 3? Wie heeft het laatste woord: Kanis of Gunnink? Koop je tickets hier!
Voorbeeld Event

Papier

Knippen. Plakken. Vouwen. 
In tijden van allesoverheersende digitalisering starten we 2019 juist zónder WiFi, zónder apps en zónder pixels.  
We gaan eindelijk weer eens lekker analoog aan de keukentafel zitten, daar waar het handgemaakte zegeviert. 
Gramsgewichten, mat mc of gesatineerd mc en de schoonheid van handgeschept en bakpapier.
Een paperless office is zó 2018!
Voorbeeld Event

Kleur

In de donkerste tijd van het jaar fleuren we de boel eens feestelijk op met alle kleuren van de regenboog. Van zwart tot wit en alles daar tussenin. Deze ontwerpers, illustratoren en artiesten kennen geen schroom als het gaat om kleur. Van de psychedelische jaren 60 tot het verre oosten als inspiratiebron. Een kloddertje roze hier, een kloddertje roze daar...

Tickets koop je hier!

Voorbeeld Event

Pioniers #4

Ieder jaar zetten wij in november de meest verrassende, spraakmakende en aanstormende beeldmakers op ons podium. Tien Toppers. Verse jonge makers. Net afgestudeerd aan de academies. Ze staan te trappelen om de wijde wereld in te stuiteren en deze te veroveren met hun maakdrift. The young and the restless! TICKETS KOOP JE HIER! (of aan de kassa)
Voorbeeld Event

REMIX

(Beeld)materiaal inzetten voor ongebruikelijke doeleinden, omvormen en slim hergebruiken.
Deze makers maken dankbaar gebruik van dat wat er al is. Mixen en remixen net zolang tot iets nieuws ontstaat. Oud in een nieuw jasje. Nieuw, maar met een nostalgische twist. Ondersteboven, binnenstebuiten. Hetzelfde, maar dan compleet anders. 
Voorbeeld Event

Playgrounds Session #7

BNO IMG LAB is back from their holidays and is kicking of with an exiting collaboration together with Playgrounds Festival! Join us on the 27th of September in Het Nieuwe Instituut for an evening full of Playgrounds madness. And visit their event in Eindhoven the Art Department on the 4th and 5th of October. weareplaygrounds.nl Buy your tickets here at eventbrite
Voorbeeld Event

On Type

Hoerenjong en typische typo's. Onderkast en over de schreef. The bold and the beautiful. Letters, taal en fonts. Als woorden zinnen maken, dan maakt typografie het beeld. Geen geneuzel op de typische typografische millimeter, maar juist in de grote lijn. Typografie en fonts als element, als vorm en als autonome bouwsteen. "Lettering is like clay. Type is like lego."
Voorbeeld Event

Maakdrift

BNO IMG LAB presenteert op 31 Mei ‘Maakdrift’. Van passie tot obsessie. Makers die het onderscheid niet maken tussen leven om te werken of werken om te leven. Makers die niet te stoppen zijn als het gaat om hun grote liefde voor beeld, product of idee. Makers die geen rem zetten op zichzelf of hun creaties. Waar komt die tomeloze liefde voor het ontwerpvak vandaan? "Créer c'est vivre deux fois"  Koop je tickets hier!
Voorbeeld Event

Schone schijn

Een avond met makers die spelen met de schijn van werkelijkheid en de kijker op het verkeerde been zetten. Tijdens deze BNO IMG LAB-avond is niets wat het lijkt. Makers die spelen met de schijn van werkelijkheid en de kijker op het verkeerde been zetten. Is het mooi of is het lelijk? Is het goed of juist slecht? Is het recht of is het krom? Is het echt of is het nep? Gezichtsbedrog, lachspiegels en beeldmanipulatie zijn een kleine greep uit de mogelijkheden om een wereld scheppen die te mooi is om waar te zijn. Met bijdragen van Daan den Houter, Roos Meerman, Rutger Paulusse (aka Gwer) en Tamara Stoffers.
Voorbeeld Event

True Colors

RGB, CMYK, RAL. Primair en Tertiair. Blond of Brunette. Dit keer gaan we kleur bekennen. Wat hebben algoritmes, recyclen, camouflage en rode autootjes met elkaar te maken? Beeldmakers die werken vanuit het idee en de kracht van kleur. Ontwerpers die steeds weer kiezen voor een en dezelfde blauw, roze of groen. "Don't be afraid to let them show your true colors" Koop je tickets hier!
Voorbeeld Event

Databaas #3

Driemaal is scheepsrecht! Wegens aanhoudend succes wederom een Databaas. Deze editie worden de sociale, maatschappelijke en economische gegevens van onze aarde in beeld gebracht door de wereld van datavisualisaties en infographics. Van smeltende ijskappen tot apartheid tot de smaak van data. Koop je tickets hier!
Voorbeeld Event

Broos

Na de drukke en materialistische maand december een moment van bezinning. De stilte voor de storm. 2018 begint in alle rust. We laten ons opgaan in de omgeving, geven ons over aan onze tijdelijke houdbaarheid en bewegen mee in de vergankelijkheid der dingen. Van verval tot minimalisme.
Voorbeeld Event

Food & Art

Van 'geitenyoghurtmoment' tot 'fat free soya caramel skinny dubble chocolate frappucino'. Eten in zijn gewone spruitjesvorm bestaat niet meer. Eten is food en Food is hip. We experimenteren er op los, op zoek naar nieuwe vormen, kleuren en smaken. Tickets aan de deur of online: thursdaynight.eventbrite.nl
Voorbeeld Event

Cross Comix

19 oktober staat BNO IMG LAB in het teken van het Cross Comix Festival dat een dag later start in Rotterdam. Het thema is dit jaar 'De Grote Oversteek'. crosscomix.nl
Voorbeeld Event

Playgrounds Session: Beyond Motion

Onze 67e editie is ism Playgrounds over typografie, illustratie en art in beweging. Met drie makers uit de wereld van bewegend beeld, elk vanuit hun eigen discipline. Playgrounds Sessions. OUR FEST IN A BOX! Inspirational events with the best and brightest artists and animators, extraordinary filmmakers, game, sound and graphic designers. A celebration of the creative image.
Voorbeeld Event

Ex Machina

Van de Daleks, C-3PO tot Her. Nemen robots onze banen over, de wereld of zijn ze juist handige hulpjes bij het bestrijden van de eenzaamheid of het huishouden? Ontwerpen we robots of ontwerpen zij straks voor ons? Zolang ze zich maar aan de drie wetten van Asimov houden!
Voorbeeld Event

The Great Escape

Wat doet iemand besluiten het roer om te gooien of een compleet nieuwe weg in te slaan. Wat als je de oorlog moet ontvluchten en van voren af aan moet beginnen? Veranderen de beelden die je maakt naar aanleiding van een veranderend wereldbeeld? Zorgt de verandering voor inspiratie en wordt het zo een creatieve vlucht naar voren? Run, Forest, run! Let op: Deze editie van BNO IMG LAB zal plaats vinden op woensdag ipv op donderdag!
Voorbeeld Event

Gouden handjes

Waarom kiezen sommige beeldmakers, terwijl het tegenwoordig zoveel makkelijker kan digitaal of met computer gestuurde apparatuur, voor het handgemaakte? Wat is de charme van het handwerk in video, illustratie of grafisch werk? Op 23 februari presenteren we handwerk in optima forma. A je to!
Voorbeeld Event

Extravagant

Dutch Design is doorgaans geen synoniem voor buitensporige uitspattingen. Maar een beetje overdreven en een beetje vreemd is eigenlijk best lekker. Dus duiken we het nieuwe jaar in met niets dan flamboyante overdaad in onze line-up. Mag het een béétje meer zijn?
Voorbeeld Event

Schaal

We zoomen dit keer in op het fenomeen schaal. Ontwerpers en beeldmakers die het kleine, het verkleinen en het aanpassen van de werkelijkheid grootschalig inzetten in hun werk. "Honey, I shrunk the kids!"
Voorbeeld Event

Pioniers 2016

Vers bloed. Frisse blik. Nieuwe aanwas. Innovatieve inzichten van gretige gasten die afgelopen jaar met verrassende afstudeerprojecten de academies verlieten. Ook dit jaar presenteren we een selectie van de toppers van de toekomst. Waren we allemaal nog maar jong!
Voorbeeld Event

Animaux deux

Twee weken na dierendag gaan we met BNO IMG LAB op jacht naar onze dierlijke instincten. Ontwerp en beeld mét dieren, over dieren, voor dieren en zelfs van dieren. Met onder andere Raoul Deleo, Bart Jansen, Vreemde Vogels, een vliegende kat en iets met een pinguïn… Speciaal ter gelegenheid van deze editie: korting voor bezoekers die hun eigen huisdier meenemen (mits zij uiteraard zelf verantwoordelijk voor het welzijn en veiligheid van hun eigen dier blijven)
Voorbeeld Event

Meer dan strips

De eerste editie van dit seizoen programmeren we samen met het splinternieuwe festival Cross Comix dat in de eerste week van oktober losbarst in Rotterdam. Cross Comix staat in het teken van de vele verschijningsvormen van het beeldverhaal en toont de relatie van strips met architectuur, muziek en andere kunstvormen. Daar sluiten wij naadloos bij aan met onze line-up: Wat hebben beeldmakers als Typex, Hanco Kolk en Erik Kriek met Andy Warhol, Amerikaanse murder ballads, het Ijzeren Gordijn, architectuur, jaren ’60 design of de bouw van de Euromast in Rotterdam? crosscomix.nl Op BNO IMG LAB zullen de drie initiatiefnemers Hanco Kolk, Erik de Graaf en Robert van der Kroft ook vertellen wat de ideeën zijn achter een festival als ‘Cross Comix Rotterdam’ en een tipje van de sluier qua programma oplichten.

Meer dan strips

De eerste editie van dit seizoen staat in het kader van het spiksplinternieuwe festival Cross Comix dat in de eerste week van oktober losbarst in Rotterdam. Cross Comix staat in het teken van de vele verschijningsvormen van het beeldverhaal en toont de relatie van strips met architectuur, muziek en andere kunstvormen. Wat hebben beeldmakers als Typex, Hanco Kolk en Erik Kriek met Andy Warhol, Amerikaanse murder ballads, het IJzeren Gordijn, architectuur, jaren ’60 design of de bouw van de Euromast in Rotterdam?
Voorbeeld Event

Musicaaa

Ontwerp in beeld en geluid. Swingende ontwerpen en ontwerpers die swingen. Zonder ritme geen muziek, maar kan een goed ontwerp wel zonder ritme? Grafische helden die alles synchroon laten bewegen, fotografen waarvan het beeld een eigen dimensie veroorzaakt en muzikanten die geluiden creeren vanuit instrumenten die eigenlijk geen instrumenten zijn. Let's rock and roll!

Musicaaa

Ontwerp in beeld en geluid. Swingende ontwerpen en ontwerpers die swingen. Zonder ritme is er geen muziek, maar kan een goed ontwerp wel zonder ritme? Grafische helden die alles synchroon laten bewegen, fotografen waarvan het beeld een eigen dimensie veroorzaakt en muzikanten die geluiden creëren vanuit instrumenten die eigenlijk geen instrumenten zijn. Let's rock and roll!
Voorbeeld Event

Databaas II

Na het gierende succes van de eerste Databaas-avond gaan we verder met deze sequel. Wederom brengen we niet alleen big en small data visueel in beeld, maar gaan we een stap verder en zien we dat data zich manifesteert in geur, kleur, smaak, geld en beweging! Er is altijd weer DataBaas boven DataBaas.
Voorbeeld Event

Behind the catwalk

Nog tot en met 8 mei is Het Nieuwe Instituut getransformeerd in een Tijdelijk Modemuseum. Voor BNO IMG LAB reden om op de valreep een avond rond het fenomeen mode samen te stellen. Een avond met gastsprekers die betrokken zijn in de wereld van mode maar alles behalve zelf modeontwerpers zijn. BNO IMG LAB #54 kwam mede tot stand met het Playgrounds Festival. Playgrounds onderzoekt, stimuleert en ontwikkelt de post-digitale beeldcultuur van het bewegende beeld en digitale media van nu en morgen. [www.playgroundsfestival.nl]
Voorbeeld Event

Nichts als Bananen

Een bonte avond over gekte als strategie. Alles om je heen is gemaakt door mensen die niet per se slimmer zijn dan jij. Dus wat weerhoudt je om je boel te verbouwen naar jouw eigenwijze wensen? Jouw stoute plannen: onzinnig of waanzinnig? Kom erachter tijdens Barry de Bruins bonte avond en geef het leven een knal alsof het een piñata is. Er valt aan de andere kant altijd wel iets lekkers uit. Barry de Bruin is gastheer van de avond. Oprichter en voormalig partner van Ping-pong Design (tot 2015). Op het moment is Barry met ‘zwangerschapsverlof’ en in blijde verwachting van een idee waar hij onmetelijk rijk mee gaat worden.
Voorbeeld Event

SMART

Zelfrijdende auto's, robots die ons werk overnemen en een koelkast die je boodschappenlijst samenstelt, besteld en laat bezorgen. We kunnen alles met elkaar verbinden, maar wat is de relatie tussen mensen en technologie en de impact daarvan op mensen onder elkaar? Ontwerpen met de blik op de toekomst en de kennis van nu. Het is een wondere wereld.
Voorbeeld Event

Repeat

De kunst van de herhaling. Dit wordt niet zomaar een opsomming van hetzelfde. We laten ons meeslepen in de wondere wereld van oneindige patronen. De hypnotiserende, rustgevende en verslavende werking én schoonheid van fractals, patronen, formules, mantra's en algoritmes. Zeg dat nog eens?!
Voorbeeld Event

Star Wars

In a galaxy far, far away... op de vooravond van de wereldwijde première van de nieuwste Star Wars film – The Force Awakens – brengen we een ode aan deze weergaloze ruimte-saga. Superfans die er letterlijk en figuurlijk werk van maken! May the Force Awaken!
Voorbeeld Event

Dynamische stad

Rotterdam scoort het afgelopen jaar hoog in de ranglijsten van o.a de NY-Times, Rough Guide en Lonely Planet. Wat zet een stad in beweging? Wat beweegt de bewoners? Letterlijk en figuurlijk. Van een verlaten zwembad naar nieuwe urban-societies tot het vervoer van de toekomst. Voorwaarts!
Voorbeeld Event

Pioniers

Baanbrekende ontwerpen, grensoverstijgende ideeën en verrassende ontdekkingen door de 12 allerbeste sterspelers 2015 van de academies in Rotterdam, Breda en Den Haag.
Voorbeeld Event

Japan

BNO Romeo Delta / IMG LAB #47 staat 22 september in het kader van het Camera Japan Festival dat dan losbarst in Rotterdam. Kom kijken, luisteren en opwarmen in Het Nieuwe Instituut. Festivaldirecteur Alex Oost opent BNO Romeo Delta / IMG LAB met een korte animatie van het Camera Japan Festival. De tiende editie van het festival start op 23 sept met een kick-off party in WORM met een experimenteel filmprogramma en een optreden van het Japanse duo Group A en het hoofdfestival vindt plaats van 24 t/m 27 sept in LantarenVenster.
Voorbeeld Event

Typoetry

Rijmen en dichten zonder je hemd op te lichten. Taalkunstenaars en beelddichters zetten letters in het middelpunt van een installatie, graffiti of illustratie. Voeg woord toe aan je beeld en typografie komt tot leven. Visuele literatuur, voor meer dan lezen alleen!
Voorbeeld Event

Lamball Bakra

Lamball Bakra draait om schetsen, vingeroefeningen en luchtkastelen. Begonnen als expo in 2006, is het nu een onontdekte doch volwaardige kunststroming van ideeën die het atelier nooit verlaten. Deze BNO / IMG LAB onderzoekt werken die je anders nooit zou zien én de redenen voor dit euvel. Geprogrammeerd en gepresenteerd door Baschz Leeft, de man achter Lamball Bakra. baschz.com
Voorbeeld Event

APPril

‘Appearances can be deceiving’. Langzaamaan richten app-developers zich op de grote boze buitenwereld. Het scherm van de smartphone is één, daarbinnen een wereld creëren is twee. Maar wat valt er nog veel te ontdekken als we de echte wereld erin betrekken. Waar liggen de grenzen van de apps? Ceci n’est pas un APP
Voorbeeld Event

Speed!

Opzij, opzij, opzij! Maak plaats, maak plaats, maak plaats! Ontwerpen in een razend tempo, wat doet dat met de creativiteit en kwaliteit? Snel ideeën genereren, direct reageren op de actualiteiten, media die op hoge snelheid veranderen. Ontwerpen voor en door snelheid: wat vraagt dat van de maker? Kom op. Schiet eens op!
Voorbeeld Event

En plein publique

Uitkijkposten. Stadstuinen. Speelplaatsen. In de buitenruimte komen architectuur, mens en landschap samen. Voeg daar de hand van de ontwerper, fotograaf, kunstenaar of kleurbekenner aan toe en prompt wordt de publieke ruimte een bijzondere beleving. Buitenspelen op een heel ander niveau.
Voorbeeld Event

Cut #3

CUT #3 – The Rotterdam Connection - Op dinsdag 20 januari presenteren we CUT #3, zoals de eerdere twee edities met dit thema, opnieuw een special over film, ter gelegenheid van het IFFR dat een dag later in Rotterdam losbarst. Een avond met vier gastsprekers, die behalve hun Rotterdamse achtergrond, ook hun liefde voor het ambacht in film delen.
Voorbeeld Event

Monnikenwerk

In samenwerking met de vierdejaars Visuele Communicatie studenten van de Willem de Kooning Academie. Tijd lijkt stil te hebben gestaan bij het maken van het werk van sommige ontwerpers en kunstenaars. De sprekers van deze avond ontwerpen zonder concessies en gaan tijdrovende uitdagingen niet uit de weg. Werken die de toeschouwer uiteindelijk imponeren en overdonderen door het vereiste geduld en toewijding van de maker. Zijn deze tijdsintensieve processen waanzin? Of heeft het gros van ontwerpers gewoon weerzin? De volgende ‘monnikenwerkers’ doen een boekje open over de drijfveren achter hun imponerende en tijdrovende werken.
Voorbeeld Event

DataBaas

Big data, small data. Infographics en datavisualisaties. The secret lifes of plants. Algoritmes. Megabytes, gigabytes, terrabytes, Tellen van een tot nul en terug. Data vertaalt naar mooie beelden laat ons zien wat in eerste instantie verborgen informatie lijkt. Eindbaas, bovenbaas. Wie is Databaas van de avond?
Voorbeeld Event

Let's play

Spelletjesavond, maar dan niet met Twister, Monopoly of de Kolonisten van Catan. Voeg spelelementen toe aan serieuze zaken en de gebruiker raakt geboeid, gemotiveerd en gestimuleerd. Is gamification de sleutel tot betrokkenheid? Of is het niets meer dan een spelletje? In o.a. een powersessie gamificeren kun je het deze avond zelf uitproberen. Let the games begin!
Voorbeeld Hof leveranciers

Hof leveranciers

Prins Valiant, Chocoprins, Prince of Persia, Prins Pils, de Kleine Prins, de Winkler Prins, op deze vierde dinsdag van september een heel andere prinsjesdag. De start van het nieuwe seizoen is gelijk ook de start van een nieuwe samenwerking én een nieuwe locatie; Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Deze dinsdagavond drie ontwerpers die bij diverse vorstenhuizen kind aan huis zijn.
Voorbeeld BIG

BIG

BREAKING: ANDERE LOKATIE dit keer weer DE UNIE Groot. Groter. Grootst! Tijdens BIG gaan we over de top. Niets is ons teveel. Een weelderig magazine van 25 kilo, een stokoude mammoet, reusachtige illustraties en imposante kunst op de binnengevel van het nieuwe Rotterdamse foodwalhalla. Zijn de makers hiervan grote denkers, is het grootheidswaanzin, of is het vorm volgt op functie? Does size matter?
Voorbeeld Zines

Zines

To Zine or not to Zine? Terwijl Sanoma alle bladen van de hand doet, duiken her en der nog steeds independent magazines op. Altijd met liefde en aandacht gemaakt en tegen de stroom in. Eigenzinnig. Onregelmatig. Handmatig. Gelimiteerd. Eigenwijs. Soms blijven ze klein en soms groeien ze uit tot een internationaal mediamerk. Wij zeggen dus: To Zine!  
Voorbeeld Event

Object Of Desire

De weelderige contouren van een colaflesje, de multifunctionaliteit van het Zwitsers zakmes en de eenvoud van de paperclip. Objecten die verleiden en het ontwerpersvuur aanwakkeren. Pronkstukken die inspireren en laten hunkeren naar meer. De Playdoh kleimachine, Friese doorlopers en een Akertje: vijf exposanten van OBJECT over design waar zij blij van worden.
Voorbeeld Duo's

Duo's

Gilbert & George. René en Willy. Simon en Garfunkel. Laurel en Hardy. Beroemde duo's zijn van alle tijden en in alle soorten. Of het nu kunst is, sport, muziek of de lach: samen sta je sterk. Wat zijn de geheimen van een dergelijk huwelijk? Was het liefde op het eerste gezicht? En weten twee meer dan één? 1 + 1 = 1!
Voorbeeld Zwart Wit

Zwart Wit

Denk niet wit. Denk niet zwart. Maar in de kleur van je hart. In een wereld waarin uitersten steeds extremer worden en de kleur van Piet voor een landelijke discussie zorgt gaan we op zoek naar de ware kleur achter zwart-wit. Is wit het nieuwe zwart?  
Voorbeeld Top of the Flops

Top of the Flops

Eeuwige roem en gouden successen. Sitting on top of the world. Maar werd die top zonder slag of stoot bereikt? Betekenen grote hoogten ook diepe dalen? Drie bureaus en ontwerpers van wereldniveau gaan de schaamte voorbij en bekennen hun grootste uitglijers.
Voorbeeld Vakantie

Vakantie

We gaan op reis (naar Managuay) en nemen mee... ...een tas vol inspirerende ontwerpen. Kom relaxen met een tropische cocktail in de hand in een land waarvan je het bestaan nog niet wist. Kijk en luister naar het verhaal van een koffer die zo exclusief is dat iedere Louis Vuitton erbij verbleekt. Hilarische beeldcolumns over vakantiegedrag, hoe eigen werk kan leiden tot een droomopdracht op reis en dat kamperen niet altijd op de grond hoeft. Thuisblijven is geen optie. En afritsenbroeken worden keihard geweigerd!
Voorbeeld Oorlog

Oorlog

Make Design, Not War. Onder dit motto trekken we ten strijde. Op zoek naar het beste design voor een wargame, het spannendste verhaal uit de eerste wereldoorlog en de meest innovatieve snufjes uit militaire hoek. Wees gerust: we komen in vrede!
Voorbeeld Van de Straat

Van de Straat

Kom je buiten spelen op 21 januari? Deze Romeo Delta avond is streetwise! Want goede ontwerpen kom je op straat overal tegen. Ze wandelen in dezelfde kleding voorbij, wijzen je de weg, bieden ontspanning of vakantie in eigen land. Op straat valt veel te beleven, dus dit keer geen 3 sprekers, maar veel en veel meer!
Voorbeeld Event

Humor om te lachen

Hoe leuk is dat ontwerpen eigenlijk? Maakt een goede grap een goed ontwerp? Is een van de kenmerken van Dutch Design het ontwerp met een knipoog, of rollen we van de Poldersofa van het lachen?
Voorbeeld Foreign Affairs

Foreign Affairs

Cutting-edge design and a peanut butter sandwich for lunch. 3 Designers offer a unique insight into our culture as we look at it through their eyes. To counter their views we added a Dutch national, active in Africa and the Middle East, to the mix. Is it a small design world after all?
Voorbeeld Sexy

SEXY

Last van lentekriebels? Sex sells!

Op tv, film, en vooral in de reclame. Maar hoeveel sex zit er eigenlijk in ontwerpen? Bestaat er zoiets als een sexy font? Is de vrouwelijke vorm bepalend voor ontwerpen met een hoge aaibaarheidsfactor? Zijn de ontwerpers te sexloos en kunnen we nog wat leren van de kunst en de advertising? Onze sprekers schuwen de SEXfactor in hun werk niet en staan klaar voor een zwoele avond in de Unie.
Voorbeeld Tweedehands

Tweedehands

Re-use, recycle en hergebruik.

Creatief met kurk maar dan wel 2.0 Tweedehands gaat over de jacht op duurzaamheid, gevonden videobeelden met een spastische spanningsboog, hervormd geluid en de religie van upcycling.